top of page

Atalarının şifalı bitkilerini kurtarmak için çalışan Panamalı şamanlar


PANAMA

SANTA MARTA, Panama - Mauricio Martínez öleceğine ikna olmuştu.

Yıl 2021'di ve COVID-19 nedeniyle ağır hasta olan Martínez nefes almakta, yürümekte ve yemek yutmakta zorlanıyordu. Durumu kötüleştikçe, ülkenin başkenti Panama City'deki bir hastanede entübe edilmek yerine, küçük Ngäbe-Buglé Yerli köyü Santa Marta'daki evinde ailesi ve arkadaşları arasında ölmeyi tercih etmeye karar verdi.


Uzun boylu, kalın siyah saçlı ve ince kesilmiş sakallı Martínez, “Ailemin beni son bir kez canlı görebilmesi için kalan tüm paramı özel bir araba tutup Panama City'den dokuz saat uzağa götürmek için harcadım,” diyor.


Martínez, Santa Marta'ya vardığında, kasabanın şamanı olan babası Mauricio Sr.'nin ona çay ve sıvı damla şeklinde geleneksel şifalı bitkilerden dozlar verdiğini söylüyor. Martínez, birkaç gün içinde sağlığının stabilize olduğunu, nefes almasının düzeldiğini ve yürüme yeteneğini yeniden kazandığını söylüyor.


“Geleneksel tıp sayesinde hayatta kaldım,” diyor 44 yaşındaki Martínez. “O olmasaydı burada olamayacağımı biliyorum.”


Santa Marta'da geleneksel tıp bitkileri, ilaçları ve ritüelleri kutsaldır. Panama'nın Karayip kıyılarına yakın 500 nüfuslu bu küçük kasabaya tepeden bakan yeşil ormanlık arazilerde yerel şamanlar nesillerdir bölgenin tropikal bitki örtüsünü, yapraklarını, dallarını ve saplarını bölge sakinlerinin rahatsızlıklarını ve hastalıklarını iyileştirmek için kullanıyor.


Ancak Santa Marta'da bu şifalı bitkilerin nasıl bulunacağı, tanımlanacağı ve kullanılacağı bilgisinin yakında unutulacağına dair giderek artan bir korku var. Martínez gibi kasabanın pek çok genç üyesi, 2 milyon insanın yaşadığı Panama City gibi yerlerde iş fırsatları aramak için comarca olarak bilinen Yerli bölgesini terk ediyor.


Santa Marta'da yaşamaya devam edenler arasında yerel şamanlar, atalarından kalma bitkilerin tıbbi özelliklerini öğrenmeye olan ilginin azaldığını söylüyor.


“Bu bitkileri hastalarımızı iyileştirmek için kullanıyoruz ve gelecek nesillere bunları nasıl kullanacaklarını hiç anlamadan bırakmak istemiyoruz,” diyor 73 yaşındaki Mauricio Sr. ve konuşurken ana dili Ngäbere ile İspanyolcayı karıştırıyor. “Bunu ilerletecek birileri olmalı.”


2000'li yılların başında, atalarından kalma bu geleneklerin iklim değişikliği, toprak kaymaları ve ilgisiz genç nesiller yüzünden kaybolacağına dair endişelerin arttığı bir dönemde, Santa Marta sakinleri proaktif davranmaya başladı. Kasabanın üç şamanı - Viviana Montero, Mauricio Sr. ve kız kardeşi Elicia Martínez - Panama'nın Ulusal Çevre Kurumu'ndan (ANAM), Panama'nın Atlantik Biyolojik Koridoru olarak bilinen bir proje aracılığıyla kasabada küçük bir sağlık kliniği inşa etmek için mali yardım istedi ve aldı.


2009 yılında inşa edilen kliniğe, İspanyol fatihlerle savaşan efsanevi Ngäbe-Buglé savaşçısının adını vererek Iho Kebery adını verdiler ve kliniği koyu yeşile boyayarak ön kapısının yanına geleneksel tıp doktorlarının doğal ilaçlar kullanarak yaralı bir hastayla ilgilenmesini tasvir eden gri beyaz bir resim eklediler. Kasabanın tek sağlık kliniği olarak hizmet veren ve iki odadan oluşan loş merkezde şamanlar, hastalıkları, acil durumları, hamilelikleri tedavi etmek ve doğuma yardımcı olmak için çaylar, tentürler ve tozlar şeklinde şifalı bitkiler kullanarak hastalarla ilgileniyor.


Ayrıca, atalarından kalma bu geleneklerin kayıt altına alınmasını sağlamak amacıyla, Santa Marta şamanları ve sakinleri ANAM ile birlikte, kasabanın geleneksel bitkilerinin fotoğraflarını, İspanyolca ve Ngäbere dillerindeki isimlerini, bu bitkilerin nasıl tanımlanacağına dair bilgileri ve tedavi amacıyla nasıl kullanılabileceklerine dair açıklamaları içeren 19 sayfalık ciltli bir kitapçık hazırladılar.


“Hastalarımızın hastalıklarını iyileştirmek için hangi bitkileri kullanacağımızı bilmek sahip olduğumuz bir armağan,” diyor uzun, siyah saçlarını arkaya doğru toplayan 72 yaşındaki şaman Montero. “Bu bize atalarımızdan miras kaldı ve halkımızın gizeminin bir parçası. Bu gelenekleri aktarmak gibi bir sorumluluğumuz var.”


Dağın yukarısında ve aşağısında

şaman

Iho Kebery merkezi Santa Marta sakinlerine sağlık sorunları veya acil durumlar için gidebilecekleri bir yer sağlarken, klinik tıbbi ve sıhhi ekipman ile elektrik veya akan su gibi temel hizmetlerden yoksundur. Ngäbe-Buglé Panama'nın en yoksul yerli grubu ve hükümetten ya da dışarıdan mali destek alamayan Iho Kebery, şamanların öngördüğü geleneksel tıp eğitim merkezi olarak hizmet vermekte zorlanıyor.


“Ebelerin çalışmasına, ilaç hazırlamasına ve özel bir odada güvenli bir şekilde doğum yapmasına olanak sağlayacak kadar geniş bir alana ihtiyacımız var,” diyor kliniğin beton zeminine çıplak ayaklarını uzatmış, kahverengi bir hasır şapka takan Mauricio Sr. “Ayrıca bitkileri ve ilaçları saklamak için bir eczaneye ihtiyacımız var, böylece bir hasta kliniğe geldiğinde bir şaman bunları dağıtabilir.”

Montero, hastalar kendisini ziyarete geldiğinde, merkezin şifalı bitkileri kurutmak ve saklamak için sınırlı bir alana sahip olması nedeniyle, onları toplamak için yakındaki bir dağa yürümek zorunda kaldığını ve bunun iki saate kadar sürebildiğini anlatıyor.


“Bazen bir gün içinde hastanın ihtiyacı olan ilacı toplamak için iki ya da üç kez dağa çıkıp iniyorum,” diyor nagua olarak bilinen uzun, işlemeli gök mavisi geleneksel bir elbise giyerek. “Yaşlandıkça dağa çıkmak daha da zorlaştı ve kasabada tedavi için doğru bitkileri tespit edebilecek çok fazla insan yok.”


Etnobotanik bir çalışma, 'umut verici bir gelecek'


Eligio Castillo, Santa Marta sakinlerine, topluluğun kutsal şifalı bitkilerini ve uygulamalarını koruma çabalarında yardımcı olmaya çalışıyor.


Ngäbe-Buglé grubunun bir üyesi olan Castillo, yakınlardaki bir üniversitede ormancılık eğitimi aldı, Panama Çevre Bakanlığı'nda bir iş buldu ve sürdürülebilir ormancılık ve sorumlu ekolojik uygulamaları tartışmak ve teşvik etmek için Karayip kıyısındaki küçük köyleri ve kasabaları düzenli olarak ziyaret ediyor ve onlarla buluşuyor.


Santa Marta'ya yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki sahil otoyolu üzerinde bulunan Silico Creek adlı küçük bir kasabada yaşıyor ve yıllardır köye yardım etmeye, şamanları ve çalışmalarını desteklemek için farkındalık ve fon yaratmaya çalışıyor.


Sol göğsünde Panama Çevre Bakanlığı logosu olan beyaz yakalı bir gömlek giyen Castillo, “Santa Marta'da biri hastalandığında onu yerel hastaneye götürecek araba yok” diyor. “Buradaki doktorlar ücretsiz çalışıyor ve sahip oldukları şifa bilgisi toplum için çok değerli. Yaptıkları hayati işe farkındalık getirmeye çalışıyorum.”











7 görüntüleme
bottom of page