Yeni bir araştırma mektubuna göre, aşırı işlenmiş gıdalarla beslenen kişilerde aktif sedef hastalığı vakalarının görülme olasılığı daha yüksektir.
Bu araştırma, nedenleri henüz tam olarak anlaşılamayan sedef hastalığı alevlenmeleri ile bu gıdalar arasında bağlantı kuran ilk araştırma olarak görünmektedir.
Mektubun yazarları sedef hastalığını tetiklediğinden şüphelenilen diğer faktörleri hesaba kattıklarında, ultra işlenmiş gıdalar ve alevlenmeler arasındaki ilişki güçlü kalmıştır.
Yeni bir araştırma mektubuna göre, aşırı işlenmiş gıdalar tüketmek sedef hastalığının alevlenmesiyle güçlü bir şekilde ilişkilidir.
Kendi kendine bildirilen diyet ve sedef hastalığı semptomları verilerine dayanan araştırma mektubu, yüksek oranda ultra işlenmiş gıda veya UPF tüketiminin, aktif sedef hastalığı vakalarına sahip olmakla yakından ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.
Araştırmacılar sonuçlarını, 2021 ve 2022 yılları arasında Fransa'da yürütülen NutriNet-Santé kohort çalışmasından elde edilen verilerin kesitsel bir çalışmasından çıkardılar. Çalışmada 62-70 yaş aralığında 18.528 katılımcı yer almıştır. Bunların %74'ü kadın, %26'sı ise erkekti.
Mektubun yazarları, bulgularını vücut kitle indeksi (BMI), yaş, alkol tüketimi ve komorbiditeler gibi karıştırıcıları hesaba katacak şekilde ayarladıktan sonra, UPF ile aktif sedef hastalığı arasındaki ilişki öz raporlarda güçlü kalmıştır.
Araştırma mektubunda, tanıları dermatologlar tarafından doğrulanan katılımcılar için UPF ile herhangi bir ilişki gözlenmediği belirtilmektedir.
Yazarlara göre bu veriler, UPF'nin daha önce belgelenmiş olan yüksek VKİ'ye sahip olmanın benzer etkisinden ayrı olarak sedef hastalığını kötüleştirici, pro-inflamatuar bir etkiye katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), alkol alımı ve komorbiditeler için yapılan ayarlamalardan sonra, sonuçlar anlamlı kalmaya devam etti ve ultra işlenmiş gıda alımının yüksek VKİ'den ayrı olarak pro-enflamatuar bir etkiye sahip olduğunu düşündürdü.
Ultra işlenmiş gıdalar nelerdir?
Ultra işlenmiş gıdalar modern Amerikan diyetinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu tür gıdalar ucuz seri üretim için tasarlanmış olup, düşük maliyet, lezzet ve kolaylık için sağlıklılıktan ödün vermektedir.
UPF, doğal gıdalardan elde edilen yağlar, katı yağlar, şekerler ve proteinler bakımından yüksektir ve gıda boyası ve lezzet arttırıcıların yanı sıra modifiye nişasta ve hidrojene yağlar bakımından zengindir. Tipik olarak beş veya (çok) daha fazla bileşen içerirler.
UPF'lere örnek olarak sosis ve benzeri işlenmiş etler, tatlandırılmış içecekler, tatlandırılmış yoğurtlar, gazlı içecekler, hamburgerler ve kahvaltı barları verilebilir.
Kaynak : https://www.medicalnewstoday.com