top of page

Dijital Ruh Sağlığı Müdahalelerinin Uygulanmasına Yönelik Bir Çerçeve: Fizibilite ve Kabul Edilebilirlik Araştırmasının Önemi


dijital sağlık

Özet


Dijital ruh sağlığı müdahaleleri (DMHI'ler), ruh sağlığı hizmetlerine ihtiyaç duyan nüfusun önemli ölçüde daha geniş bir kısmına hizmet verme potansiyeline sahiptir. Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) pandemisi, özellikle azınlıklaştırılmış nüfuslar arasındaki ruh sağlığı eşitsizliklerinin şiddetlenmesini vurguladı. DMHİ'lerle ilgili yenilikler ve araştırmalar genişlemeye devam etmekte ve DMHİ'lerin daha sistematik bir şekilde uygulanması ihtiyacını güçlendirmektedir. Uygulamada, DMHI uygulaması genellikle kabul edilebilirlik ve fizibilite çalışmalarının yürütülmesi gibi temel adımları atlamaktadır. Kabul edilebilirlik ve fizibilite çalışmasını temel bir ilk adım olarak tanımlayan ve aynı zamanda akıl hastalıklarından orantısız bir şekilde etkilenen nüfusları ele alan eşitlikçi süreçleri merkeze alan bir DMHI uygulama çerçevesi öneriyoruz.


Giriş ve Arka Plan

dijital sağlık

Dijital ruh sağlığı müdahaleleri (DMHI'ler) mobil uygulamalar, web tabanlı programlar, sanal gerçeklik (VR), giyilebilir cihazlar veya video oyunları şeklinde teknoloji tabanlı müdahalelerdir [1,2]. Teknoloji, ruh sağlığı alanında önleme, eğitim, değerlendirme ve tedavi için kullanılabilir. 2020'den bu yana, koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) pandemisi, ruh sağlığı hizmetlerine olan talep arttıkça yenilikçi ruh sağlığı hizmetlerine ve kaynaklarına olan ihtiyacı katalize etti [3]. Daha sonra bu tür hizmetlerin eksikliği, dijital ruh sağlığını bu boşluğun giderilmesinde ön plana çıkardı [1] ve teknolojinin uygulanmasını hızlandırmak için finansman önemli ölçüde arttı. Tele-sağlık kullanımı COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana hızla artmıştır, ancak esas olarak halihazırda ruh sağlığı hizmetlerinden yararlanan kişiler arasında [4]. Uygulanabilir ve kabul edilebilir uygulama yöntemleri kullanarak teknolojiden yararlanmak, azınlıktaki ırk grupları, düşük gelirli bireyler ve diğer yetersiz hizmet alan grupların bir parçası olarak tanımlanan kişiler arasında ruh sağlığı kaynaklarının katılımını ve kullanımını artırmak için umut verici bir stratejiyi temsil etmektedir [5]. Ruh sağlığı desteğine kolay erişim sağlayan uygulamalar, özellikle bu gruplarla özdeşleşen bireylerin neredeyse %100'ünün mobil cihazlara sahip olduğu ve %80'inden fazlasının akıllı telefon kullandığı göz önüne alındığında, bakıma katılımı teşvik etmek için önemli bir yöntemdir [6].


DMHİ'ler geleneksel ruh sağlığı hizmetlerinden daha geniş bir nüfusa ulaşma ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimi önemli ölçüde artırma potansiyeline sahip olsa da, müdahalelerin sistematik bir şekilde geliştirilmesi gerekmektedir. Kabul edilebilirlik ve fizibilite çalışmaları çok önemli ilk adımlardır ve araştırmacıların ölçülebilir sonuçlar olarak kabul edilebilirlik ve fizibilitenin ne anlama geldiğini net bir şekilde anlamaları gerekir [7].


Kabul edilebilirlik


Bu, bir hastanın veya kullanıcının DMHI'yi kullanma isteğidir. Araştırmacılar, kullanımı ve katılımı artıran faktörleri anlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca kullanıcıların üründen neden koptuğunu veya DMHI kullanımının önündeki engelleri de anlamak istiyoruz. Bu faktörler odak grupları, mülakatlar, yapılandırılmış anketler ve arka uç verileri aracılığıyla değerlendirilebilir.


Fizibilite

dijital sağlık

Teknoloji veya ürünün olağan bakım akışına başarılı bir şekilde entegre edilebilme derecesi. Bu, genellikle DMHI kullanım sıklığı ile ölçülen yinelemeli bir süreçtir. Araştırmacılar, DMHI kullanımının önündeki hasta, sağlayıcı, kullanıcı ve operasyonel engelleri belirlemelidir.


Çerçevemizde kabul edilebilirlik, toplumun ruh sağlığı hizmetlerine ihtiyacı olup olmadığını ve DMHI'nin bu ihtiyaçları karşılayıp karşılayamayacağını belirler. Fizibilite, DMHI kullanıcılarının, yöneticilerinin ve geliştiricilerinin memnun olup olmadığını belirler [8]. Bu faktörlerin göz ardı edilmesi, gereksiz bütçe maliyetlerine ve DMHI'nin klinik ortamlarda ve genel sağlık desteği kullanım durumlarında etkinliğinin yanlış değerlendirilmesine yol açarak uzun vadeli sürdürülebilirliği ve etkiyi etkileyebilir [8-11]. DMHI'nin etkinliği ve etkililiği için destek sağlamaya yönelik nihai hedef, dijital ruh sağlığı ürününü daha geniş bir nüfus ortamında uygulama ve ölçeklendirme ve kabul edilebilirlik ve fizibilite süreçlerinden iteratif olarak tasarlanan ve rafine edilen geliştirilen önlemlere göre etkinliğini ölçme yeteneğini gerektirir. Dijital ruh sağlığı araştırmacıları olarak, kabul edilebilirlik ve fizibilite çalışmalarının değerini ve bunları gerçek dünya ortamlarında nasıl uyguladığımızı tartışmayı amaçlıyoruz.






12 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page