Çoğu mutfakta daha az maliyetli olduğu gerekçesiyle tereyağı yerine tercih edilen margarin, kalp ve damar düşmanı besinler listesinin başında yer alıyor. Bilim insanları, düzenli margarin tüketiminin erken ölüm riskini artırdığı konusunda uyarıyor.
Trans yağ içeren margarin, kötü kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olurken, iyi kolesterol seviyelerini düşürür. Bu durum, kalp sağlığını ciddi tehlikeye atar.
Margarinde iltihaplanmayı tetikleyebilecek kimyasal maddeler bulunur. Kronik enflamasyon; diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türleri gibi birçok kronik hastalığın temelinde yatan bir faktördür. Düzenli margarin tüketimi, kronik enflamasyonu artırabilir.
Margarin, yüksek kalori içeriği nedeniyle kilo alımına da neden olabilir. Aşırı margarin tüketimi, özellikle bel çevresinde yağ birikimine zemin hazırlar, bu da obezite hastalığına yakalanma olasılığını yükseltir.
Margarinde bulunan trans yağlar, bağışıklık sistemini zayıflatır, bu durum vücudu enfeksiyonlara açık hale getirir.
Margarin tüketimi, karaciğerin yağ metabolizmasını olumsuz yönde etkileyebilir ve karaciğer yağlanmasına yol açabilir.
Amerikan Kalp Derneği, 1957 yılında trans yağları kalp sağlığının düşmanı olarak tanımladı. Yapılan araştırmalarda, trans yağ zengini margarin tüketiminin erken ölüm riskini artırdığı tespit edildi.
British Medical Journal'da yayınlanan bir çalışmada, tereyağı yerine margarin tüketen orta yaşlı Avustralyalı erkeklerin erken ölüm oranlarının neredeyse 2 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Kaynak :https://www.ntv.com.tr