Bir migren atağı, her biri farklı sürelerde olmak üzere dört farklı aşama veya evreye sahip olabilir: prodrom, aura, baş ağrısı ve postdrom. Ancak herkes her zaman tüm aşamaları deneyimlemez.
Migren, çocuklar da dahil olmak üzere dünya çapında 1 milyardan fazla insanı etkilemektedir. Migren sadece bir baş ağrısı değildir; nörolojik semptomları olan nörolojik bir durumdur.
Migren belirtileri şunları içerebilir:
tipik olarak başın bir tarafında şiddetli zonklayıcı ağrı
görsel rahatsızlıklar
Mide bulantısı
kusma
baş dönmesi
ışığa, kokuya veya dokunmaya karşı artan hassasiyet
yüzde veya ekstremitelerde karıncalanma veya uyuşma
Migren, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen kronik bir durum olabilir ve bu da onu ciddi bir sağlık sorunu haline getirir. Migrenin aşamalarını bilmek, semptomları erkenden ele almanıza ve potansiyel olarak etkilerini en aza indirmenize yardımcı olabilir.
Aşama 1: Prodrom
Önsezi aşaması olarak da adlandırılan prodrom aşaması, baş ağrısının kendisinden 1 ila 2 gün Güvenilir Kaynak önce başlayabilir.
Herkes prodrom yaşamaz. Kadınların bunu yaşama olasılığı erkeklere göre daha yüksektir.
Belirtiler:
yemek aşermeleri
yorgunluk
depresif ruh hali
Hiperaktivite
sinirlilik
boyun ağrısı veya sertliği
konsantrasyon sorunu
ışığa veya sese karşı hassasiyet
esneme
Migreni durdurmak
Bir migren atağını durdurmanın anahtarı erken teşhis ve tedavidir. Semptomların kötüleşip kötüleşmediğini görmek için beklemek yerine tedaviye erken başladığınızda başarılı olma olasılığı daha yüksektir.
Bir doktor migreniniz için gepant veya triptan gibi bir ilaç reçete ettiyse, prodrom aşamasında bu ilacı almak migren atağını durdurmaya yardımcı olabilir.
2. Aşama: Aura
Her migren atağında aura görülmez. Migreni olan kişilerin yaklaşık dörtte biri Güvenilir Kaynak aura yaşar, ancak her atakta bunu yaşamayabilir.
Auralı migreni olanlar baş ağrısından 5 ila 60 dakika önce nörolojik semptomlar (aura) yaşarlar. Bazı durumlarda bu belirtiler baş ağrısı evresinde de devam edebilir.
Yanıp sönen ışıklar, zikzak çizgiler ve kör noktalar gibi görsel semptomlar auralarda en yaygın olanıdır. Diğer aura belirtileri şunları içerebilir:
yüzde veya uzuvlarda uyuşma veya karıncalanma
tat, koku veya dokunma bozuklukları veya rahatsızlıkları
yüzde veya uzuvlarda güçsüzlük
kısmi görme kaybı
konuşmadaki değişiklikler.
Kaynak :https://www.healthline.com