top of page

Yaz gelene kadar ağza sürmemek gerekiyormuş! Uzmanlar kışın yememeniz gereken 7 gıdayı açıkladı


sağlıklı gıda

Beslenme alışkanlıklarımız içerisinde yer alan bazı gıdaların tüketimi konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Her ne kadar sağlıklı sayılsa da belirli gıdaların yanlış zamanda tüketilmesi sağlık sorunlarını ortaya çıkarabiliyor.


Kış aylarında beslenme alışkanlıklarımızı bizi daha sıcak ve sağlıklı tutacak gıdaları içeren bir şekilde güncellememiz gerekiyor. Fakat yine de dışarıdan bakıldığında sağlıklı görünen bazı gıdaların kış aylarında tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabiliyor. 

amare global origin

Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalara göre kış aylarında bazı gıdaların tüketilmesi bu gıdalar her ne kadar sağlıklı sayılsa da bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor. İşte kış aylarında tüketilmemesi gereken 7 gıda ve sağlık açısından zararları:

çiğ sebzeler

Çiğ sebzeler: Kış aylarında çiğ sebze tüketmek sağlıklı bir tercih gibi görünse de vücudun serinlemesine neden olabilir. Soğuk havalarda ısınmak için enerji sarf eden vücudumuzun daha da çok soğuması hastalanmamıza neden olacaktır. Ayrıca çiğ sebze sindirimi yavaşlatır. Kış aylarında buharda pişirilmiş sebzeleri tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.

hindistan cevizi suyu

Hindistancevizi suyu: Kış aylarında hindistancevizi suyu içmek  ferahlatıcı yapısından dolayı vücut sıcaklığını düşürür ve bu da üşümenize neden olur. Kış aylarında hastalanmamak için bitki çayları tercih edebilirsiniz.

soğuk süt

Soğuk süt: Süt sağlıklı bir içecek olsa da soğuk halde tüketilmesi mukus üretimini tetikleyebilir. Kış aylarında soğuk süt içmek öksürük, soğuk algınlığı ve burun tıkanıklığı gibi solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Sütü kış aylarında ılık halde tüketmek gerekiyor. 

kızarmış gıdalar

Kızarmış gıdalar: Kızarmış yiyeceklerin kış aylarında aşırı tüketimi sindirimin yavaşlamasına ve aşırı kalori alımına neden olabilir. Aynı zamanda bağışıklığın düşmesine yol açan bu tüketim şekli hastalıklara karşı dirençsiz kalmasına yol açar. bunun yerine fırında az yağ ile pişirilmiş gıdalar tercih edebilirsiniz.

fermente gıdalar

Fermente gıdalar: Kış ayları ile özdeşleşmiş olan turşu ve boza gibi fermente gıdaların kış aylarında aşırı miktarda tüketilmesi mide asidinin dengesizleşmesine ve mide sorunlarının ortaya çıkmasına yol açacaktır. Aynı zamanda bu durum şişkinlik sorununu da göstermektedir. 

yaz meyveleri

Yaz meyveleri: yaz aylarında yetişen meyveler her ne kadar normal şartlarda sağlıklı olsalar da kış aylarında yaz meyvelerinin tüketimi sindirimi bozabilir. Ayrıca çoğu yüksek su içeriğiyle  zarar görmenize yol açabilir. Bunun yerine pişmiş gıdalar tercih etmek daha sağlıklıdır.

lor peyniri

Lor: Hemen her evde bulunan lor peyniri soğutucu özelliklere sahiptir. Bu sebeple kış aylarında tüketilmesi soğuk algınlığı gibi dönemsel hastalıkların ortaya çıkmasına yol açabilir.



9 görüntüleme
bottom of page