Yaşlanmanın 'doğrusal bir süreç olmadığını' öne süren yeni bir araştırmaya göre, insanlar yavaş yavaş değil, orta ve ileri yaşlarındaki iki 'patlama' ile hızlı yaşlanıyor.
Stanford Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, biyolojik ve kronolojik saatlerimiz tam olarak senkronize olmayabilir.
Araştırma, genel düşüncenin aksine yaşlanmanın 'doğrusal' olmayabileceğini, insanların biri 44 diğeri ise 60 yaşında olmak üzere en az iki atakta hızlı yaşlandığını ortaya koydu.
Nature Aging dergisinde yayınlanan çalışmada, yaşları 25 ila 75 arasında değişen 108 kişinin moleküler değişim hızı ortalama 1,7 yıl boyunca izlendi.
Küçük bir örneklem olmasına rağmen, kardiyovasküler hastalık, demans, Parkinson ve diğer sorunların yaşla birlikte arttığı göz önüne alındığında, bulguların sağlık açısından ciddi etkileri var.
Stanford Üniversitesi Genomik ve Kişiselleştirilmiş Tıp Merkezi Direktörü ve çalışmanın kıdemli yazarı Michael Snyder yaptığı açıklamada, "Zaman içinde yavaş yavaş değişmiyoruz, gerçekten dramatik bazı değişiklikler var," dedi.
Snyder, 40'lı yaşların ortaları ve 60'lı yaşların başı gibi iki noktada büyük değişikliklerin gözlemlendiğini belirtti.
Snyder'a göre, bu iki dönem tam olarak birbirine benzemiyor. Örneğin, katılımcıların 40'lı yaşlarının ortalarında, kardiyovasküler hastalıklar ile lipid ve alkol metabolizmasıyla ilgili moleküllerde değişiklikler oldu. Bu da insanların vücutlarının bu yaşa geldiklerinde alkol ve yağları daha az verimli bir şekilde parçaladığını gösteriyor.
Kaynak : https://tr.euronews.com