top of page

Çocukluk döneminde beslenme uyarıları


aburcubur

Çocukluk döneminde büyüme ve gelişme yaşamının diğer dönemlerine oranla daha hızlı gerçekleşiyor. Bu nedenle birçok besin öğesine olan gereksinim artıyor. Konu hakkında açıklama yapan Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, çocukların bu hassas döneminde sağlıklı beslenebilmeleri için ailelere tavsiyelerde bulundu.


Teknoloji neslinde büyüyen çocuklar ergenlik döneminde de teknolojik aletlerle fazlaca vakit geçiriyor. Bilgisayar veya telefon başından saatler harcayan çocuklar düzensiz besleniyor. Düzensiz beslenme obezite gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, sağlıklı beslenme alışkanlığını ergenlik döneminde kazanmak gerektiğini söyledi. Çocukların dengeli ve çeşitli bir diyetle beslenmeleri gerektiğini söyleyen Başkurt, “Bu büyüme, gelişme, öğrenme ve genel sağlık için temel gereksinimdir. Bir çocuğun diyeti, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller dâhil olmak üzere çeşitli besin gruplarını içermelidir. Ebeveynlerin, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmelerine yardımcı olacak stratejileri benimsemek, onların gelecekte daha sağlıklı bireyler olmalarını sağlayacaktır.” dedi.

Çocukların sıklıkla atıştırmalık olarak yüksek şeker içeren abur cuburları tercih ettiğini ileten Başkurt, “Bu tür gıdaların aşırı tüketimi, obezite, tip 2 diyabet ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı atıştırmalıklar sunmak, onların enerjik kalmasını ve aynı zamanda besleyici gıdalar almasını sağlar. Meyve ve sebzeler, vitamin, mineral ve lif bakımından zengindir. Çocukların günlük diyetinde yeterli miktarda meyve ve sebze bulunması, onların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına yardımcı olur. Su, sağlıklı beslenmenin önemli bir öğesidir. Meyve suları, gazlı içecekler, şuruplu kahveler ve diğer tatlandırılmış içecekler yerine su, çocuklar ve gençler için en iyi içecek seçeneğidir ifadelerini kullandı.

sağlıklı beslenme

Ailelerinin beslenme alışkanlığının da önemine vurgu yapan Başkurt, “Çocuklar, ebeveynlerin beslenme alışkanlıklarını da örnek alıyor. Ailelerin birlikte ve düzenli yemek yemeleri, çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları konusunda iyi bir örnek teşkil eder. Ayrıca yemek saatlerinin planlanması, alışveriş ve yemek hazırlama süreçlerinde sorumluluk vermek, sağlıklı beslenme alışkanlıkları hakkında öğrenmelerini ve ilgilenmelerini sağlar. Çocukların yeni gıdaları deneme konusunda hevesli olmalarına yardımcı olabilir. Ailelerin de fastfood beslenme tarzından kaçınmak, abur-cubur gibi sağlıksız gıda alımının kısıtlanması da önemlidir.” Sözlerini kullandı.

kahvaltı

Başkurt sözlerine şu şekilde devam etti; ”Çocuklarda ve gençlerde fiziksel büyüme ve gelişime, hem de mental gelişim açısından en önemli öğün kahvaltı. Kahvaltının aile üyeleriyle birlikte yapılması ve hafta sonları da tüm aile bireylerinin katıldığı sabah kahvaltılarının planlanması alışkanlığın edinilmesinde yararlı olacaktır. Sağlıklı bir kahvaltının içeriğinde mutlaka peynir, yumurta, süt gibi protein kaynaklarına yer vermek bunun yanında, lif kaynağı olarak taze sebze, meyve, kaliteli yağ kaynağı olarak zeytin ve ceviz de tercih edilmedir. Kahvaltı sevmeyen çocuklar için tost, süt- şekersiz müsli-meyve-kuru yemiş şeklinde alternatifler sağlanabilir. Ayrıca kahvaltının okul başarısında oldukça etkili olduğunu unutmamalıdır. Ergenlik döneminde düzenli spor yapan gençlerde enerji açığı arttığı için beslenme düzeninde de mutlaka bu ihtiyacın göz önünde bulundurulması gerekiyor. Antrenman öncesi ve sonrası öğünler de bu doğrultuda planlanmalı. Yapılan sporun türüne göre özellikle protein alımına dikkat etmeli, öğünlerde mutlaka et ve balığa yer vermeli ve sağlıklı kemik gelişimi için süt ve süt ürünleri ara ve ana öğünlerde bulundurulmalı.



8 görüntüleme
bottom of page